Miód MANUKA - płynne złoto 0
Pierwszy post

Każdy z nas niejednokrotnie spotkał się z sytuacją, w której miodem starano się poprawić odporność, czy wyleczyć przeziębienie. Przede wszystkim osoby starsze bez zastanowienia sięgają po złocisty produkt i dodają do herbat lub wywarów. Jest to świetna opcja, ponieważ miody mają niesamowicie szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych. Nie bez powodu ten pyszny wyrób często określany jest jako “naturalny antybiotyk”. 
Wybór odpowiedniego miodu nie jest jednak taki łatwy, ponieważ istnieje wiele rodzajów, a każdy z nich posiada konkretne właściwości. Wśród tych najpopularniejszych wyróżniamy między innymi: gryczany, rzepakowy, akacjowy, lipowy, spadziowy i wielokwiatowy. Jak widzimy, opcji jest wiele.  
 
Od dłuższego czasu na sklepowych półkach dostrzec możemy także miód manuka, który podbił serca wielu smakoszy. Początkowo można by twierdzić, że jego nazwa zdecydowanie odbiega od pozostałych, jednakże jest zupełnie inaczej. 
 
Miód manuka - skąd taka nazwa? 
 
Miód manuka dosłownie oznacza “miód z drzewa herbacianego” i wywodzi się z języka Maorysów. Była to autochtoniczna grupa etniczna z Nowej Zelandii, posługująca się językiem maoryskim. 
Krzew manuka, z którego pozyskuje się ten drogocenny wyrób, pochodzi z południowo-wschodniej Australii oraz Nowej Zelandii. Może on sięgać nawet 5 metrów i kwitnie na przełomie wiosny oraz lata. Oprócz tego, że dzięki niemu możemy zachwycać się kolejnym rodzajem miodu to wyróżnia się pięknymi, drobnymi kwiatami o różowej, białej lub czerwonej barwie. 
Miód pozyskuje się z nektaru i pyłku krzewu manuka, co nadaje mu oryginalny smak, znacząco różniący się od pozostałych. 
 
Co powinniśmy wiedzieć o miodzie manuka? 
 
Niecodzienność miodu manuka charakteryzuje się kwiatowo-goryczkowym smakiem, ciemnozłotą barwą i niespotykaną gęstością. 
 
Dlaczego jednak ten konkretny rodzaj miodu jest uważany za najzdrowszy na świecie? Trudno nie wspomnieć o metyloglioksalu, który jest związkiem znajdującym w nektarze kwiatów manuka. 
Wpływa on na wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi sprawia, że miód może działać przeciwbakteryjnie i przeciwdrobnoustrojowo.  
 
Dzięki konkretnym oznaczeniom możemy w prosty sposób dowiedzieć się jaka ilość metyloglioksalu występuje w kilogramie miodu. Na półkach może znaleźć miody podpisane MGO30+, MGO 100+, MGO 300+, MGO 550+ oraz MGO 850+. Liczba wskazujeile miligramów tej substancji występuje w miodzie. 
 
Warto również pamiętać, że miód manuka jest dość kalorycznym produktem, co oznacza, że osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością powinny uważać na spożycie dużej ilości tego pysznego specyfiku. 
 
 
Podsumowując, miód manuka nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem. Ma on szereg właściwości i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Powinien stać się niezbędnym elementem każdej domowej spiżarni i regularnym dopełnieniem herbat i wywarów. Jest to też idealny pomysł na prezent, dla każdego, kto ceni sobie niebanalną konsystencję i nowe doznania. Właściwości prozdrowotne, ogromna ilość witamin w goryczkowo-kwiatowym wydaniu to perfekcja w każdym calu. 

Zobacz ofertę naszych miodów emiodmanuka.pl/miod-manuka

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl